Middenoorontsteking (MOO)

Wanneer je tamme rat zijn hoofd niet meer recht kan houden en moeite lijkt te hebben met evenwicht, kan dit duiden op een middenoorontsteking. Het komt helaas regelmatig voor dus de meeste ervaren rattenbaasjes zullen het wel eens mee hebben gemaakt. Deze ziekte komt minder vaak voor dan tumoren, abcessen en luchtwegproblemen, maar is alsnog een redelijk veel voorkomende ziekte die erg veel pijn doet en dus snel behandeld moet worden. In dit artikel beschrijf ik hoe je een MOO kan herkennen en wat je het beste kan doen wanneer jouw ratje hier last van heeft.

Wat is een MOO?

MOO staat voor middenooronsteking, dit is een ontsteking diep in de oren, waarbij het hoofd van je rat scheef kan gaan staan. Dit komt omdat het evenwichtsorgaan van ratten in het binnenoor zit en deze wordt aangetast door de ontsteking. Bij een middenoorontsteking kunnen ratten gaan tollen met hun hoofd of rondjes blijven draaien in plaats van recht lopen. Een zeer akelig gezicht en het doet ook ontzettend veel pijn.

undefined
Wave was een rusthuis bewoner die middenoorontsteking had en na behandeling een scheef hoofd bleef houden

Wat te doen?

Wanneer je ziet of denkt dat je ratje een MOO heeft, bel dan direct de dierenarts en vertel dat dit een spoedgeval is. Hoe sneller je erbij bent met de juiste medicatie, hoe meer kans je hebt dat je ratje er weer bovenop komt. Een middenooronsteking kan dodelijk zijn wanneer je hier te lang mee wacht. De dierenarts kan een MOO herkennen door in het oor te kijken met een otoscoop. Naast pijnstilling (bijvoorbeeld Metacam) hebben ratjes met een MOO twee verschillende antibiotica nodig: er wordt vaak flagyl en een antibiotica zoals Synulox waar Amoxicilline met Clavulaanzuur de werkende stof is gegeven. Voorheen werd een antibiotica waarvan de werkzame stof enrofloxacine is (bijvoorbeeld Baytril) gegeven in plaats van flagyl, maar deze antibiotica mag niet meer zomaar worden voorgeschreven.

Zorg dat je de antibiotica een ruime tijd blijft geven, bij voorkeur (minimaal) 3 weken. Ondanks dat deze antibiotica samen hun werk zullen doen om de ontsteking weg te krijgen is de kans aanwezig dat het hoofdje van je rat scheef blijft staan, wanneer de ontsteking weg is zal dit echter geen pijn meer doen. Ratten die scheef blijven lopen kunnen zich doorgaans prima redden en ze kunnen gewoon oud worden met hun afwijkende uiterlijk.

undefined
Wendy woont op dit moment in het rusthuis en heeft na behandeling van haar middenoorontsteking een scheef hoofdje over gehouden.

Zorg dat je je rat apart zet wanneer hij een middenoorontsteking heeft, niet alleen omdat je zo beter kan observeren en medicijnen kan geven, maar ook omdat de ontsteking besmettelijk kan zijn voor je andere ratten.

Let op: het is mogelijk dat er een andere behandeling nodig is voor dezelfde symptomen, omdat een scheve kop ook het gevolg kan zijn van een ander ziektebeeld. Neem daarom altijd eerst contact op met een knaagdierkundige dierenarts.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s