Eenzaam ratje, wat te doen?

Lees dit goed door zodat je voorbereid bent, ook wanneer je nog meerdere ratjes hebt!

Regelmatig krijg ik in paniek berichtjes van mensen die een ratje hebben laten inslapen en daardoor nog maar 1 rat over hebben. Een eenzaam ratje moet zo snel mogelijk één of meerdere nieuwe vriendjes hebben, dit komt omdat ratten groepsdieren zijn en het meeste hebben aan contact met soortgenoten. Hebben ze dit niet dan hebben ze daar last van. Dit is niet altijd te merken (en veel mensen kunnen lichaamstaal bij ratten niet altijd goed lezen), maar het is wel zo: ze zijn eenzaam als ze alleen moeten leven. Een rat alleen laten is dus niet in het belang van het dier, zorg dat dierenwelzijn altijd prioriteit is bij het houden van huisdieren!

Daarom wil ik je vragen om alvast na te denken wat je wilt gaan doen als je nog maar 1 rat over hebt, er zijn verschillende opties:

Ga je dan verder met ratjes?
Zorg er dan voor dat je een paar goede betrouwbare adressen hebt waar je tegen die tijd ratjes kan adopteren, als je maar 1 plek hebt om ratjes vandaan te halen kan het zijn dat ze toevallig dan geen ratten beschikbaar hebben. Wat je ook kan doen is zorgen dat er al minimaal 2 vriendjes bij komen wanneer je nog 2 ratten hebt, zodat er nooit een ratje alleen hoeft te zitten. Wanneer je één ratje over hebt kan je voor een leeftijdsgenootje kiezen, wel heb je dan snel weer dezelfde situatie. Wat je ook kan doen is minimaal 2 rittens (jonge ratjes) aan het overgebleven ratje koppelen.

Ga je niet verder met ratjes?
Kijk dan van tevoren al eens rond of je ratje ergens terecht kan bij mensen die al ratten hebben, die ook goed weten hoe ze moeten koppelen. Onder andere hiervoor is het Pettings rusthuis opgericht een aantal jaren terug, zodat ratjes die alleen zijn niet lang alleen hoeven zijn. Het klinkt misschien wat cru, maar het is juist in het belang van jouw laatste huisdiertje om van te voren te informeren of jouw laatste rat een plekje kan krijgen bij iemand die al ratten heeft of bijvoorbeeld bij een opvang die ook een rusthuis functie heeft. Wanneer jouw ratten bij een goede fokker of opvang vandaan komen, zorg dat je éérst aan hen vraagt of ze een plekje hebben of dat je een ander plekje mag gaan zoeken. Een goede fokker of opvang wilt altijd weten waar zijn of haar ratjes zijn, en meestal willen ze ze ook terug wanneer er niet meer voor gezorgd kan worden (zoals wanneer je niet door wilt gaan met ratten en er maar één over hebt).

undefined

Echter, ik heb niet altijd plek, voor eenzame ratjes maak ik wel sneller een uitzondering omdat dit spoed is, maar zelfs dan kan ik niet altijd toveren. Daarom is het ook mogelijk om een plekje te ‘reserveren’, dat heeft alleen maar voordelen: jij hebt je rust omdat je al weet dat je laatste ratje een goede plek krijgt, jouw ratje hoeft niet lang alleen te zijn én ik kan er rekening mee houden dat er over enkele weken of maanden een ratje bij komt die dan gelijk vriendjes kan krijgen.

Wil je hier alvast over babbelen, of heb je andere vragen? Stuur dan gerust een privé bericht naar https://www.facebook.com/pettingsrusthuis

Advertentie

2 gedachtes over “Eenzaam ratje, wat te doen?

  1. Pingback: Update. Nieuwe ratten en koppelingen – Rattenstaartjes

  2. Pingback: Kovu, Hiro en Haru – Rattenstaartjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s