Het fuzz gen

Een ‘fuzz’ ratje is een tamme rat die bijna geen haar heeft, soms worden ze wel eens naaktrat genoemd, echter klopt dat niet helemaal. Naaktratten bestaan wel, deze hebben helemaal geen haar, maar de meeste ratjes zonder haar die je zal tegenkomen hebben het fuzz gen. Fuzz ratten hebben hier en daar wat dons, zoals op de neus. Helaas zitten er veel nadelen aan deze onnatuurlijke mutatie. In dit artikel lees je waarom.


Op bovenstaande foto zien jullie mijn Wolf, helaas is hij in maart 2022 overleden. In de tijd dat ik ratten heb gehouden als huisdier heb ik een best een aantal fuzz ratten gehad, door hun nadelige genetica waardoor ze sneller ziek zijn heb ik altijd alle fuzz ratten die op mijn pad zijn gekomen zelf gehouden toen ik nog een opvang had. Wolf is één van de weinige fuzz ratten die ruim 2 jaar is geworden. Dit is helaas uitzonderlijk met deze mutatie.

Wat is fuzz nu eigenlijk?
Zoals ik al meldde is fuzz niet naakt, fuzz ratten hebben hier en daar nog dons dat naarmate ze ouder worden minder wordt. Op onderstaande foto zie je het verschil met Wolf die al zijn dons al kwijt was. Dit waren rittens Wax en Razor, zij hadden nog best wel wat donsjes op hun hele lichaam. Helaas zijn ze beide binnen een paar weken nadat ze hier kwamen wonen overleden, ze waren veel te zwak. Fuzz wordt ook nog wel eens verward met dubbel rex, omdat de kruising rex (krulhaar) x rex als uitkomst vaak hele dunne vachtjes heeft.

undefined

De nadelen van fuzz
Een dier zonder haar zou het in de natuur niet overleven, dat is één ding dat zeker is. Nu zijn onze ratten als huisdier sowieso niet meer geschikt om buiten te kunnen overleven, maar wil je ze nog nét iets meer afhankelijk ‘maken’ dan kom je uit bij de fuzz.

Er zijn helaas veel gezondheidsrisico’s, zoals last van de oogjes omdat de wimpers of snorharen in de ogen krullen óf juist bij gebrek aan wimpers. Daarnaast heel snel krasjes of verkoudheid omdat ze geen vacht hebben om zich te beschermen. Ze hebben vaak geen tepels en de dames die wel tepels hebben, hebben geregeld lactatieproblemen waardoor ze hun rittens geen melk kunnen geven. Deze zullen in dat geval een hongerdood sterven.

Daarnaast is een groot deel van de communicatie tussen ratten via de vacht, deze zetten ze uit als ze boos zijn bijvoorbeeld. Een fuzz kan dit niet waardoor communicatie met soortgenoten lastig kan zijn.

Waarom je wél voor fuzz ratjes zou moeten kiezen
Wil je een eerlijk antwoord? Er is geen reden om bewust voor fuzz te kiezen, ze hebben zoveel gezondheidsproblemen, dit weten fokkers ook. Dus fokkers die expres met dit gen fokken houden zich niet bezig met dierenwelzijn, blijf daar alsjeblieft zo ver mogelijk bij vandaan.

Er kan wel eens een fuzz uit twee behaarde ouders komen, hierna is het verstandig om als fokker de lijn goed te observeren en keuzes te maken om door te gaan met deze lijn of niet.

Heel af en toe komen fuzz ratjes in een opvang. Een dier die anders geen kans heeft een thuis geven is natuurlijk altijd goed, maar houdt altijd rekening met de bovenstaande punten over de gezondheid.

Advertentie

Een gedachte over “Het fuzz gen

  1. Pingback: Pickles en Cherry – Rattenstaartjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s