Tamme rat kopen of adopteren?

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen wanneer je begint aan een huisdier is jezelf inlezen over de basisbehoeften van deze dieren. Zo kom je er al snel achter of een bepaald huisdier iets voor jou is en je ze kan bieden wat ze nodig hebben.

Wat net zo belangrijk is, is nadenken waar je een dier vandaan wilt halen. De meest nobele manier van dieren aanschaffen is het adopteren uit een opvang.

Broodfokkers
Fokkers kan je niet over 1 kam scheren, dus verdeel ik ze in: broodfokker en fokker. Een broodfokker vermenigvuldigd dieren om geld te verdienen, er wordt niet gekeken naar de achtergrond van de dieren voordat ze bij elkaar gezet worden om te fokken (soms is het zelfs familie), er wordt niet met ze naar de dierenarts gegaan als ze ziek zijn. Broodfokkers fokker puur op vraag en op grote schaal. Dieren zitten vaak in lab bakken en zijn niet gewend om aandacht en liefde of goede voeding te krijgen. 9 van de 10 keer zijn dieren die in winkels verkocht worden gefokt door een broodfokker. Ratjes uit dierenwinkels zijn daarom ook vaak erg angstig en kunnen hierdoor gaan bijten of zijn onhandelbaar, ze zijn vaak erg gestrest en hebben lang de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving. Door ratten in dierenwinkels te kopen blijft de vraag naar ratjes bij een broodfokker waardoor hij deze praktijken kan voortzetten. Dit is de reden dat het niet aan te raden om ratjes bij een broodfokker te halen.

Fokkers
Ook onder de fokkers die er dan nog over blijven is er veel verschil, je zult zelf onderzoek moeten doen naar de naam die ze hebben en hoe ze met hun dieren om gaan. Een goede fokker vindt het geen probleem om je te laten zien waar jouw huisdier ratjes vandaan komen, uit welke lijnen (genenpoel) jouw ratten komen en zal ook helpen met overig advies. Zo zullen ze aangeven dat ratten groepsdieren zijn, ze een ruime kooi nodig hebben en dat de tamme rat als huisdier erg veel kan gaan kosten aan dierenartskosten. De kooien die ze hebben zijn ruim, de dieren zien er gezond uit en de rittens zijn al tam voordat je ze adopteert omdat ze er liefde en aandacht aan schenken. Dit zijn fokkers die hart hebben voor dieren en hun welzijn belangrijk vinden, maar natuurlijk zijn er ook fokkers die het niet zo nauw nemen met welzijn. Daarom is het belangrijk veel vragen te stellen en goed op de dieren (gedrag, gezondheid, alertheid) en omgeving (schoon, grote verblijven) te letten. Als het niet goed voelt: doe het dan niet. Het is belangrijk om met een goede start te beginnen aan deze leuke huisdiertjes.

Opvang
In Nederland en België zijn er verschillende knaagdieren- en rattenopvangen die tamme ratjes als huisdier aanbieden. Het aanbod is niet afhankelijk van de vraag, dit houdt in dat er soms heel veel ratten een thuis zoeken en soms zullen er wat minder ratjes zijn die hun ‘forever home’ nog willen vinden. Het doel van een opvang is om de dieren een thuis te geven waar ze altijd mogen blijven, daardoor wordt er een screening gedaan. Er kan dus gevraagd worden hoeveel ervaring je hebt (kan je beter beginnen met ratjes die heel tam zijn of zijn er wat schuwere ratjes die je een goed thuis kan bieden), welke kooi, bodembedekking, wat je voert en naar welke ‘knaagdierkundige’ dierenarts je van plan bent te gaan bij ziekte.

Het belangrijkste bij het adopteren van ratten in plaats van kopen, is dat er geen extra ratten gefokt hoeven worden omdat jij graag een huisdier wilt: zo lang opvangen vol zitten zijn er nog te veel dieren zonder thuis. Goede opvangen zijn eerlijk over het karakter en vinden het niet erg om vragen te beantwoorden of te helpen waar nodig.

Overig
Natuurlijk kan je ook ratten van je buurman overnemen, of bijvoorbeeld via Marktplaats. Houd er wel rekening mee dat ratten duur zijn in onderhoud omdat ze snel ziek kunnen worden en tumoren kunnen ontwikkelen, bij ratten die via via bij jou terecht komen kan je vaak weinig vragen over de afkomst en mensen zijn niet altijd eerlijk wanneer het dier al ziek is of over de leeftijd.

Als beginner zou ik aanraden om naar een opvang te gaan die leuke ratten heeft (rittens of volwassen ratjes) die een thuis zoeken en geschikt zijn om mee te beginnen óf naar een fokker die heel veel informatie geeft, vraagt en ook open is over de gezondheid en lijnen waar de ratten vandaan komen.

Advertentie

Een gedachte over “Tamme rat kopen of adopteren?

  1. Pingback: Ratten koppelen – Rattenstaartjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s