“Help, mijn rat bijt! Mag ik hem bij jou brengen?”. Negen van de tien keer zijn tamme ratten die bij de vorige baasjes beten bij mij poeslief, hoe komt dat nou? Er zijn verschillende redenen waarom ratjes gaan bijten en dus ook verschillende oplossingen. Houd er rekening mee dat alle ratten een eigen karaktertje hebben en een eigen rugzakje, een rat die van oorsprong uit een dierenwinkel komt (dit is doorgaans broodfok, wat inhoudt dat ze mensen helemaal niet gewend zijn) zal zich anders ontwikkelen dan een ratje die bij een fokker opgroeit die non-stop bezig is met de socialisatie.

Angst
De meest voorkomende reden is heel simpel: angst. Wanneer je jouw ratjes net hebt geadopteerd zijn ze nog niet zo lang weg bij hun moeder, ze komen in een nieuwe omgeving met andere geurtjes én ze hebben vaak een nieuwe kooi. Al deze veranderingen hebben gewenning nodig, en dat neemt tijd in beslag. De ene rat is de andere niet: sommige ratjes gedragen zich gelijk alsof ze al maanden bij je wonen terwijl andere liever nog even de kat uit de boom kijken vanuit een veilig verstop plekje in de kooi.
Het codewoord in dit geval is geduld. Dit in combinatie met zelfvertrouwen. Uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid het wel, wanneer je bijvoorbeeld elke ochtend een snoepje komt brengen en elke avond de kooi open zet zodat ze kunnen komen kijken. Een veilige omgeving is erg belangrijk, dit kan je bijvoorbeeld ook creëren met een knuffelzak. Zelfvertrouwen heb je ook nodig, wanneer jij met je hand naar je ratje gaat en je bent zelf angstig of twijfelt over jouw handelen, merken ze dit feilloos aan. Hierdoor kan je ratje gaan bijten. Wanneer je ze gewoon oppakt alsof er niks aan de hand is zullen ze dit op den duur ook doodnormaal vinden.
Verkeerde basisverzorging
Een te kleine kooi, geen vriendje om bij te kunnen kruipen of een dieet van enkel brood: dit zijn dingen die ik allemaal voorbij heb zien komen en allemaal redenen voor een ratje om te gaan bijten. Zie het maar zo: als de basis goed is voor een ratje zit hij beter in zijn vel. Eigenlijk net zoals bij mensen, toch? Wanneer een ratje deze basis niet krijgt zal hij zich niet lekker voelen en dit kan geuit worden in bijten, maar ook in ziekte.

Hormonen
Wanneer een rat héél veel last heeft van zijn hormonen kan het zijn dat hij gaat bijten, hij kan zijn frustratie namelijk niet kwijt en weet van gekkigheid niet meer wat hij moet doen. Vaak zie je dat deze ratjes dit uitten op hun kooigenootjes waardoor er ruzies ontstaan, maar ook tegenover mensen kan hun gedrag veranderen. De oplossing is vrij simpel: castratie. Een aantal weken na de castratie zullen de hormonen verdwijnen uit het lichaam en keert de rust terug.
Ziekte
Zoals je al kon lezen kan een ratje gaan bijten als hij zich niet lekker voelt, dus ook bij ziekte. Heb je een enorme knuffelkont die opeens begint te bijten? Overweeg dan zeker om naar de dierenarts te gaan voor een consult. Andere tekenen dat een ratje zich niet lekker voelt zijn: minder alert, apathische houding, een vacht die uitstaat (net als een egeltje) en vieze neus en ogen.