Rode uitscheiding ogen en neus: porfyrine

Zo af en toe krijg ik een bezorgd berichtje van een rattenbaasje over een tam ratje wat ‘bloed’ bij zijn ogen of neus heeft, gelukkig kan ik jullie al heel snel vertellen dat de kans erg groot is dat dit slechts porfyrine is. Vanwege de rode kleur valt het vooral op bij ratten met een lichte vacht.

undefined
Draakje, 2 jaar en 10 maanden op de foto, helaas is ze inmiddels ingeslapen.

Porfy…wattes?

Porfyrine is vergelijkbaar met wat bij ons slijm en snot is.Wanneer een rat helemaal gezond is, zal je deze rode afscheiding eigenlijk vrij weinig zien: ze maken zichzelf en elkaar vaak gelijk schoon wanneer ze porfyrine hebben. Als een ratje verkouden is, veel stress heeft of zich niet lekker voelt zal je sneller en meer rood zien rond de ogen en/of de neus. De stof porfyrine wordt aangemaakt door de Hardense klier en is een afvalstof van het bloed.

Dierenarts?

Wanneer jouw tamme ratje een lange tijd last heeft van veel porfyrine rond de ogen of neus is dit een goede reden om naar de dierenarts te gaan. Er is een kans dat een luchtwegprobleem de oorzaak is. Een rat die begint te reutelen heeft antibiotica nodig, reutelen kan je herkennen aan het borrelende geluid dat ze maken wanneer ze ademhalen.

Porfyrine kan ook andere oorzaken hebben. Is jouw ratje minder alert, zit hij of zij stil in een hoekje of staat de vacht uit alsof het een egeltje is? Zorg dan altijd dat je naar de dierenarts gaat, er is een reden dat jouw ratje zich niet lekker voelt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s