Mijn rattenkooien (2019)

Vandaag heb ik even de schouders er onder gezet om jullie te laten zien hoe de verblijven van mijn tamme ratten er uit zien, omdat ik het goede voorbeeld wil geven. Op dit moment heb ik zelfs naar mijn gevoel net iets te veel ratjes in de kooi van de mannetjes ratten, maar veel van deze dieren zijn zo oud dat ze alleen maar interesse hebben in lekker luieren in hun hangmatjes en huisjes.

“Hoe groot moet een rattenkooi eigenlijk zijn?”, hoor ik je vragen. Een kooi die groot genoeg is voor het aantal ratjes dat je hebt is erg belangrijk. Dit is een van de basis-dingen die je moet weten vóórdat je aan ratjes begint: met een te kleine kooi heb je kans dat je ratjes zich ongelukkig voelen, zich ongewenst gaan gedragen én je hebt een dubbele uitgave omdat je uiteindelijk een nieuwe kooi moet kopen. Een kooi voor 2-3 ratjes moet minimaal 80x50x80 centimeter zijn, hoe groter de groep ratjes, hoe groter de kooi moet zijn.

Er zijn een hoop kooien op de markt waar ik later zeker nog artikelen over wil schrijven, deze blog gaat vooral over de verblijven die ik zelf gebruik, dit is namelijk de kooi die van alle kooien die er zijn (ik durf wel te zeggen dat ik ze bijna allemaal heb geprobeerd) het fijnste is in gebruik. Naast mijn ratten wonen ook mijn twee chinchilla’s in zo’n paleisje.

Hier onder voeg ik een foto toe van mijn ratten hoekje, een voorbeeld voor mooie en handige ratten kooien. Zoals je ziet is de rechter kooi nog niet helemaal in gebruik, dit is omdat ik de dames nog een hele kooi moet geven nadat ze gekoppeld zijn aan de twee nieuwste aanwinsten: Cherry en Pickles.

Voorbeeld ratten verblijf

In het midden zie je het aquarium waar mijn rusthuis hamster Amélie in woont, deze heeft de minimum afmetingen voor huisvesting voor een dwerghamster: 80×40 centimeter. Links en rechts staan de verblijven voor de ratjes, ze zijn identiek en het is de Ferplast royal suite 95. De minimummaten voor kooien voor ratjes worden wel eens aangepast en volgens de nieuwste berekeningen zouden er 9 in één royal suite passen.

De grootste voordelen van deze verblijven:
– Ze zijn groot, dus je hebt ruimte om je groepje uit te breiden wanneer de verzamelwoede toeslaat ;);
– De deuren kunnen helemaal open, hierdoor kan je goed bij alle ratjes en spullen komen en is schoonmaken een fluitje van een cent;
– Inrichten is hierdoor ook makkelijk;
– Ze kunnen gerold worden;
– Wanneer je er een beetje handigheid in hebt kan je ze makkelijk uit elkaar halen en in elkaar zetten, ik heb nog maar 15 minuten nodig voor het uit elkaar halen en 30 voor het in elkaar zetten. Nu moet ik wel zeggen dat ik er al heel wat in en uit elkaar gehaald heb;
– Ze zijn qua ontwerp vrij strak.

De nadelen:
– Het is een flink gevaarte die je in je kamer hebt staan;
– Vrij prijzig in de aanschaf (maar hé, dan heb je ook wat);
– Hij kan gaan roesten;
– Ondanks de opstaande randen heb ik nog vrij veel troep op de grond van ratjes die bodembedekking uit de kooi gooien;
– De bodemplaten zijn niet hufter-proof, als je een ‘knaaggraag’ tussen je ratten hebt zitten kunnen er gaten in geknaagd worden. Gelukkig zijn ze los te bestellen.

Advertentie

2 gedachtes over “Mijn rattenkooien (2019)

  1. Pingback: Inrichting rattenkooi mannen – Rattenstaartjes

  2. Pingback: Bollie en Zipper – Rattenstaartjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s