Zo nu en dan hoor of lees ik wel eens dat mensen klagen over de lucht van hun ratten. Meestal gaat dit dan om de geur van de ontlasting. Bij sommige ratten ruik je dit sneller of minder snel, ik ga uitleggen waarom en wat je kan doen om de geur wat aangenamer te maken. Disclaimer: alle ratten dragen net zoals mensen een eigen geurtje bij zich, bij de een is dit sterker bij de ander. Daarnaast zijn sommige mensen extra gevoelig voor geuren en zullen ze de dieren dus sneller vinden stinken.
Rittens vs. volwassen ratten
De meeste mensen die aan ratten beginnen, starten met het adopteren van een aantal rittens (jonge ratjes). Dit is natuurlijk een hele logische keuze: rittens zijn enorm leuk en je kan nog wat langer van ze genieten dan van oudere ratjes. Wel zijn dit vaak de mensen die overweldigd worden door de geur van de dieren: wát ruiken ze sterk! Geef alsjeblieft niet gelijk op, het klopt dat ratten in hun eerste levensfase sterker ruiken. Dit is puur de ontlasting en komt omdat ze in de eerste levensfase meer behoefte hebben aan dierlijke eiwitten. Naarmate ratten ouder worden hebben ze hier minder behoefte aan en zal de geur van de ontlasting minder penetrant worden.

Voeding
Zoals ik al meldde hebben rittens meer behoefte aan dierlijke eiwitten en zullen ze hierdoor sterker ruiken. De conclusie die je hieruit kan halen is dat voeding veel invloed op de geur van de ontlasting. Naarmate ze ouder worden neemt de behoefte naar dierlijke voeding af en zal hun geur minder sterk zijn. Dieren die gezonde voeding krijgen ruik je dus minder dan dieren die op eenzijdige onvolledige voeding moeten leven en dus niet alles binnen krijgen wat ze nodig hebben om gezond te blijven. Ook wanneer dieren veel groenten binnen krijgen kunnen ze sterker gaan ruiken omdat hier vaak veel vocht in zit.
Verblijf en inrichting
Hoe jouw groepje ratten woont en welke inrichting (met name de bodembedekking) ze krijgen is van groot belang. Dat het belangrijk is dat je op tijd de kooi schoonmaakt hoef ik natuurlijk niet meer te melden, maar de soort bodembedekking die je gebruikt kan veel invloed hebben op de geur van het verblijf. Let bij het kopen van bodembedekking op dat het de urine goed kan opnemen. Hiermee kan je gerust spelen en uitproberen om te kijken wat het beste bij jou en jouw ratjes past. Daarnaast is het belangrijk om ook alle huisjes goed schoon te maken. Huisjes gemaakt van hout zuigen urine op en zullen dus sneller gaan ruiken dan plastic huisjes die je makkelijk kan afwassen alvorens weer terug te zetten.
Daarnaast heeft de grootte van het verblijf en hoe vol hij hangt/staat invloed op de stank. Hoe groter het verblijf, hoe langer het duurt voordat je de ratten ruikt. Lees je daarom goed in of jouw verblijf voldoet aan de maten voor het aantal ratjes die je hebt. Doe inspiratie op op verschillende groepen en websites voor de inrichting: hoe voller en uitdagender ingericht, hoe minder snel je het verblijf zal ruiken.

Andere redenen waarom ratten kunnen stinken:
- Bij ziekte of ouderdom, dan kan het voorkomen dat ze zichzelf niet meer goed schoon kunnen houden of dat ze een infectie hebben opgelopen (die kunnen aardig gaan stinken). Ga in dit geval naar een dierenarts!
- Stress! Wie al eens gereisd heeft met ratjes die dit niet gewend waren, zal misschien wel weten wat ik bedoel. Wanneer ratten gestrest zijn maken ze ‘stress keutels’: deze ruiken een stuk sterker dan normaal.
Tips om vieze geurtjes te minimaliseren
- Maak niet te veel schoon met schoonmaakmiddelen die een overweldigende geur hebben, het klinkt tegenstrijdig maar wanneer de ratten een hele andere geur in hun eigen kooi ruiken zullen ze sneller gaan markeren met hun eigen geurtje. Wanneer je schoonmaakt doe dit dan met enkel heet water of schoonmaakazijn.
- De plaats van de kooi is ook belangrijk. Wanneer je het verblijf gelijk naast de deur zet wanneer je de woonkamer in komt, zal de rattengeur ook het eerste zijn wat jou (en je bezoek) opvalt. Een plek verder van de deur maar niet in de volle zon of tocht is het beste.
- Vergeet de spijltjes en omgeving niet. Wanneer je de kooi aan het schoonmaken bent is het makkelijk om hem leeg te halen, alles schoon te maken en hem weer met frisse bodembedekking en inrichting te vullen. Vergeet alleen niet dat ratjes soms druppelen wanneer ze in de kooi klimmen: er zal dus op de spijlen maar ook in de omgeving van de kooi te vinden zijn. Zelf maak ik dit niet elke week schoon, maar ik ga zeker eens per maand met een natte doek langs.
- Zindelijkheidstraining. Het is mogelijk om ratjes zindelijk te maken, dit kan bijvoorbeeld door een wc met andere bodembedekking neer te zetten, in dat geval is het makkelijk om een paar keer per week de wc’s schoon te maken tussen de grote schoonmaak door. Uitgebreide tips over dit onderwerp zullen volgen in een artikel over het zindelijk maken van ratjes.